Menu

p231

dami

دکتر عبدالحسین جلالیان متخلص به “جلالی” در نوروز سال یکهزار و سیصد و هفت شمسی در محل تل یزد به دنیا آمد.پدرش یکی از معمارارن یزد بود که دختر عموی خود را به همسری برگزید.آنها صاحب پنج فرزند شدند که وی اولین فرزند ذکور آنهاست.

آبا و اجداد شاعر همه از کدخدایان و ریش سفیدان مهرجرد که قریه ای نزدیک میبد در ۵۰ کیلومتری یزد است بوده اند.وی دوره مکتب قدیمی ،دبستان و دبیرستان را در یزد گذراند و در سال ۱۳۲۶ وارد دانشگاه تهران شد و دوره دکترای داروسازی و سپس آزمایشگاه تشخیص طبی را به پایان رساند.دکتر جلالیان همراه با معدودی از همکاران خود که جزو اولین گروه متخصصین آزمایشگاه تشخیص طبی بودند سهم به سزایی در تدوین ضوابط و آئین نامه های آزمایشگاههای تشخیص طبی ایفا کرد.

علیرغم پیشنهادهایی جهت استخدام در وزارت بهداری در تهران و امکانات بیشتر برای ایجاد آزمایشگاه شخصی در پایتخت ، وی خدمت در زادگاه خود را برگزید و در تیرماه سال ۱۳۳۰ به استخدام وزارت بهداری در آمده و بعنوان دکتر داروساز و مسئول امور آزمایشگاهها به یزد بازگشت.در سال ۱۳۳۲ با خانم مهین تدین ازدواج نمود که حاصل آن دو فرزند پسر و دختر و پنج نوه و سه نتیجه می باشد.

در همان سالها داروخانه ای در خیابان کرمان یا دهم فروردین فعلی گشود و پس از مدتی اولین آزمایشگاه خصوصی تشخیص طبی را تاسیس نمود که تا سالها تنها آزمایشگاه خصوصی استان بود.

دکتر جلالیان در سال ۱۳۵۶ از خدمت دولتی بازنشسته شد ولی کماکان تا به امروز به شغل آزاد آزمایشگاهی ادامه داده و هم اکنون مسئولیت آزمایشگاه یکی از قدیمی ترین و معتبرترین بیمارستان های یزد را دارد.

وی در طول خدمت دولتی خود با همتی در خور تقدیر اقدام به ایجاد آزمایشگاههای در تمامی شهرستان های استان نمود و تکنسین هایی را تربیت کرد که در انها مشغول به کار شدند.این عمل که در همه کشور بی سابقه بود سبب شد تا علاوه بر ایجاد اشتغال در آن شهرستان ها مردم مجبور نباشند برای انجام یک آزمایش ساده تا یزد بیایند و وقت و هزینه بیشتری صرف کنند.

همچنین برای اولین بار آزمایشگاه موادغذایی در استان به سرپرستی دکتر جلالیان تاسیس شد.مسئولیت انتخاب و آموزش کادر تخصصی آن نیز به عهده ایشان بود.

به منظور مراعات حال بیماران و مراجعین،در تمام دوران خدمت خود که هم اکنون به ۶۴ سال می رسد ،هر روز قبل از اذان صبح به تنهایی در محل کار خود حاضر بوده تا مراجعینی که از راه دور می آیند بتوانند جواب آزمایش خود را یکروزه دریافت کنند تا در وقت و هزینه آنها صرفه جویی گردد.

علاوه بر سحرخیزی ،جدیت ،پرکاری و وظیفه شناسی و نظم و ترتیب زیاد از دیگر ویژگیهای شخصیتی دکتر جلالیان است.چهره و شخصیتی که در ذهن خواننده اشعار دکتر جلالیان از سراینده آنها نقش می بندد احتمالا وی را شخصی حساس ،نکته بین ،شوخ طبع و طنز پرداز تصور می کند با شخصیتی برونگر او مجلس آرا ،که گاه کلام وی به مرز هزل نزدیک می گردد.در حالی که کسانی که با ایشان کار کرده یا نزدیک بوده اند می دانند که در زندگی حرفه ای ،شاعر فردی جدی ،سخت کوش و مسئویت شناس است و در زندگی شخصی خود فردی مقید ،متعهد و کم گوست.

دکتر جلالیان به گفته خود طبع موزون را از کودکی در خود حس کرده و با تشویق استاد خود مرحوم آموزگار به خواندن و حفظ کردن اشعار شعرای بزرگ پارسی گو پرداخته است.فعالیت ادبی و سرودن شعر را همزمان با فعالیت حرفه ای خود و در کنار آن شروع نمود.ایجاد انجمن ادبی حافظ که سالهاست در یزد هر هفته در محل انجمن تشکیل می گردد و گروهی از شعرا و ادب دوستان از هر قشر و سن در آن شرکت می کنند،از دیگر فعالیتهای فرهنگی شاعر است.

حاصل کارهای تحقیقی که دکتر جلالیان بر روی دیوان حافظ یا کلام شمس تبریزی انجام داده است یک دوره چهار جلدی  شرح جلالی بر حافظ و کتاب نی نواز اول می باشد.

مجموعه اشعار جلالی به نام پله های سنگی تا کنون در چهار جلد منتشر شده و جلد پنجم آن در شرف انتشار است.

دیگر جنبه مشخص کار ادبی دکتر جلالیان طی سالیان دراز ،توجه به گویش یزدی و سرودن شعر به لهجه یزدی است که هدف آن حفظ و ترویج و اصطلاحات و ضرب المثل ها و لغات یزدی است.

بدیهی است که سرودن شعر با لهجه محلی نیاز به مضمون و قالب خاص خود را دارد.هر کدام از این اشعار گوشه ای از فرهنگ و یا شیوه زندگی مردم یزد را بیان می کند و مضمون محلی انتخاب شده تا یک ضرب المثل یزدی را در قالب یک داستان و یا رویداد بیاورد.از این رو قالب طنز که به گفته خود شاعر بیشترین اثر را در انتقال پیام و نقش بستن در ذهن مخاطب دارد برای اکثریت این اشعار انتخاب شده اند.